Кучиња на трамболина- водич за безбедност и корисни информации

 Почнувајки од подобрување на состојбата на зглобовите па се до горење на калории и оформување на мускули, нема простор за дискусија дали трамболинбите се соодветни за кучиња, па затоа се повеќе сопственици ја вметнуваат како дневна активност на нивните миленици. Ако си во потрага по лесен и забавен начин да се дружиш со твоето куче- трамболина е тоа што го бараш! 

 Првата помисла е-дали смееш да го ставиш твоето куче на трамболина? Многу луѓе не знаат дека кучињата може да си играат на трамболина и исто така- има посебни модели на трамболини за кучиња! Продолжи со читање за да ги дознаеш сите потребни информации и како е најдобро да го запознаеш твоето куче со трамболина. 

Зошто кучињата сакат трамболини? 

  • За одлична забава! Исто како и нас, и кучињата сакаат да скокаат на трамболина поради слободата на движење и скоковите во висина. Без разлика дали некој ги гледа или не! 
  • Зошто  е одличен тренинг за нашето тело како и на телото за милениците па затоа некогаш прескокни прошетка и скокај на трамболина. 
  • Кучињата имаат добри инстинкти и сакаат се што им прави да се чувствуваат добро. Ако твоето куче сака забава и непланирани движења. Животните не размислуваат како нас, тие се впуштаат ако нешто им се допаѓа! 

 Дали е возможно да го ставам моето куче на трамболина? 

 Да, секако дека е можно, но сепак, мора да преземете некои мерки на претпазливост за да се осигурате дека ќе биде безбедно. Најдобро би било секогаш да го надгледувате вашето и да се погрижите трамболината да е соодветно обезбедена за да не се движи наоколу и да ги има сите делови на соодветното место. За почеток најдобро е да избегнувате да го ставате вашето куче на трамболина ако не е навикнато. Исто така, треба да ги проверите ноктите на кучето пред да ги ставите на трамболина, бидејќи долгите нокти може да ја оштетат подлогата, а исто така кучето може да се повреди и да скрши нокт. Правилно поставете ја подлогата на трамболината и проверете ги федерите пред да ја користите трамболината. 

 

Предности:  Недостатоци:
Одличен тренинг- трамболините нудат одличен начин за вежбање на кучињата, бидејќи тие можат да трчаат и да скокаат наоколу без да се грижат дали ќе бидат на поводник.  Предизвикува повреди: Кучињата лесно може да се повредат додека играат на трамболина. Нивните нокти може да се заглават во ткаенината, па може да се скине подлогата или да скршат нокт. Акцијата на скокање исто така може да предизвика вашето куче да истегне мускул или лигамент. 
Оформува мусулна маса: Трамболините исто така помагаат да се изградат мускулна маса кај кучињата, бидејќи тие треба да ги користат своите мускули за да скокаат и да играат.  Може да поттикне здравствени проблеми: Постојаното скокање на трамболина може многу да го оптоварува телото на вашето куче и може да предизвика здравствени проблеми како што е артритис. Трамболината може да биде и почва за бактерии и други загадувачи кои можат да го разболат вашето куче ако не е редовно одржувана. 
Ја подобрува рамнотежата: Трамболините можат да помогнат да се подобри рамнотежата кај кучињата, бидејќи тие треба да ја одржуваат својата рамнотежа додека скокаат.  Да стане вознемирено или под стрес: Некои кучиња може да станат вознемирени или под стрес додека играат на трамболина. Ова може да доведе до проблеми во однесувањето како што се лаење и џвакање. 
Ја зголемува флексибилноста: Трамболините исто помагаат да се зголеми флексибилноста кај кучињата, бидејќи тие треба да можат да се истегнуваат и да скокаат додека се на трамболината,   
Зајакнување на коските: Трамболините исто така можат да помогнат во зајакнувањето на коските кај кучињата, бидејќи тие треба да ги користат нивните коски за да скокаат и да играат.   
Помага за подобра социјализација: Овој тип на активност е одличен и за дружење на кучиња, бидејќи тие можат да се сретнат и да си играат со други кучиња.   
Помага во намалување на телесната температура: Дополнително, трамболините можат да им помогнат на кучињата да се оладат во летните месеци, обезбедувајќи им засенчено место за релаксација.   
Забава: Трамболините обезбедуваат одлична забава за кучињата, бидејќи тие можат да поминуваат часови играјќи и скокајќи наоколу со омилените играчки.   
Ја намалува анксиозноста: За кучињата кои страдаат од анксиозност, трамболините можат да им помогнат да се релаксираат и да го намалат нивото на анксиозност.   

 

Генерално, придобивките од скокање на трамболина ги надминуваат недостатоците и обезбедуваат повеќе придобивки за кучињата, вклучувајќи вежбање, забава и релаксација. Значи, ако сакате да го подобрите здравјето и благосостојбата на вашето куче, размислете да инвестирате во трамболина. Но, не го присилувајте кучето, ако на кучето не му е удобно, обидете се да размислите за други активности во кои ќе се чувствува безбедно. 

 

Како најдобро да го запознаам кучето со трамболина? 

 Кучињата можат да се обучуваат да прават секакви трикови и активности, а скокањето не се разликува. Се разбира, исто како и кај луѓето, некои кучиња ќе почнат да скокаат побрзо од другите, но во секој случај позитивното поттикнување со омилените закуски секогаш е од помош! 

  • Започнете со поставување на трамболината на отворен простор каде што Вашето куче има многу простор за трчање и скокање. Ако е можно, ставете ја на сончево место, така што кучето ќе биде мотивирано да скока од сончевата топлина. Добра идеа е да поставите скали или рампа за да може да се качи само. Ова ќе му го олесни качувањето и симнувањето на вашето куче и ќе помогне да се спречат несреќи. 
  • Пред да се качите на трамболината мора да провериш дали има долги нокти и нечисти шепи. Во тој случај мора да ги средиш ноктите и да ги исчистиш шепите пред да се качи на трамболината.  
  • Охрабрете го вашето куче да се приближи до трамболината со тоа што ќе го повикате неговото име и ќе му ја дадете омилената грицка за да мора да дојдат до неа за да го добијат. 
  • Кога ќе го качиш прв пат дај му неколку минути на кучето да се ориентира и да ја осети подлогата под нозе. Исто така може да се качиш со него и не скокај. Може да седнеш само и да му дадеш грицка за да го поврзе како позитивно искуство.  
  • Штом кучето ќе се чувствува удобно да се приближи и да стапне на трамболина, време е да започнете да работите на тоа да скока. Повторно, користете ги грицките за да го охрабрите вашето куче да скока и ентузијастички пофалете го кога ќе скокне! 
  • Како што вашето куче станува поудобно при скокање, можете да почнете да работите на различни трикови. На пример, можете да ги научите да скокаат и да се вртат во круг или да прескокнуваат преку предмет што го ставате на подлогата за скокање. Што е најважно, погрижете се вие и Вашето куче да се забавувате! Трамболината треба да биде пријатна активност за двајцата, па ако некој од вас се плаши или се чувствува непријатно, направете пауза и обидете се повторно подоцна. 

 

Кучињата уживаат во скокање и играње исто како и луѓето, така што нема причина да не можат да уживаат во трамболината. Со трпение и позитивен тренинг можете да го научите Вашето куче да сака да потскокнува на трамболина исто како и ти! 

На што треба да внимаваш кога твоето куче е на трамболина? 

Прво нешто на кое треба да се внимава се деловите на трамболината, особено долната подлога. Не дозволувај кучето да ја користи ако има долги нокти, може да му се заглави во подлогата и да го скрши ноктот или пак да ја дупне подлогата. Исто така гризање на подлогата или лагерите може да е опасно па затоа не го оставај кучето само без надзор околу трамболината. 

Заштитната мрежа најчесто не е цврста и не смее да дозволиш твоето куче да ја оштети, гриза или да проба да се качува на неа. Поставена е за заштита и секогаш мора да е во исправна состојба.  

 

Држи го кучето на страна ако некој скока на трамболината! Твоето куче никако не смее да се шета под трамболината или многу блиску до истата бидејќи при најмало невнимание може да се повреди лошо или да биде удрено. 

Внимавај да не падне од трамболината! Кога кучето скока може да застане лошо, да се лизне и да падне дирекно на глава. Исто така може ногата да му се заглави на федерите што може да дојде до лоша повреда. 

Заклучок:

Трамболина може да биде одличен начин вашето куче да вежба и да се забавува. Сепак, преземањето безбедносни мерки на претпазливост е од суштинско значење за да се осигура дека вашето куче има безбедно искуство. Секогаш надгледувајте го вашето куче додека е на трамболинатаи осигурајте се дека е поставена е на безбедно место подалеку од какви било опасности. 

Никогаш не дозволувајте вашето куче да скока на трамболина без надзор. Исто така секогаш одржувајте ја трамболината чиста, а шепите на кучето чисти и без остри нокти. Следењето на овие едноставни совети за безбедност може да помогне да се осигурате дека вашето куче има безбедно и забавно искуство Трамболините се омилени во летните денови и може да бидат одлична активност за сите членови на семејството, но кога милениците се на неа мора да внимаваме на нив за да избегнеме несакани повреди. 

Едно забавно видео за крај: